Кметът на Лондон стартира фонд за енергийна ефективност с 500 милиона паунда

Кметът на Лондон представи нов фонд за енергийна ефективност на стойност 500 млн. паунда, чиято цел е да помогне на малките предприятия и организациите от публичния сектор да инвестират в нисковъглеродни програми и мерки – например съхранение чрез батерии, инфраструктура за зареждане на електрически автомобили и производство на възобновяема енергия в малък мащаб.

Описан като “най-големият в света инвестиционен фонд за мерки за енергийна ефективност в градовете”, Фондът за енергийна ефективност на кмета (ФЕЕК) има за цел осигуряването на нови нисковъглеродни технологии и подобряване на съществуващата инфраструктура. Фондът е част от амбицията на кмета да намали емисиите в Лондон с 60% до 2025 г. спрямо нивата от 1990 г. Градът следва да достигне нетни нулеви въглеродни емисии до 2050 г. Фондът е подкрепен от специалистите от Amber Infrastructure Group и 43 млн. лири от Европейския фонд за регионално развитие.

Кметът на Лондон Садик Кан каза, че ФЕЕК е най-големият по рода си фонд в Обединеното кралство и ще спомогне за реализирането на нисковъглеродни проекти и инфраструктури, за да се намалят разходите на бизнеса, използването на енергия и емисиите. “Това е чудесен пример за това как публичният и частният сектор могат да се обединят, за да създадат милиони паунда инвестиции в проекти с ниски въглеродни емисии – и да помогнат на Лондон бързо да постигне целта си да стане град с нулеви въглеродни емисии до 2050 г.”, каза той.

Новият ход следва неотдавнашните заключения на назначената от правителството работна група “Зелени финанси” – че много фирми и организации от публичния сектор като болници, музеи, офиси, библиотеки, социални жилища и университети и др. често нямат достъп до финансирането, необходимо им за подобрябване на енергийната ефективност на сградите и постигане на дългосрочни спестявания.

Фондът включва няколко финансиращи организации, сред които Lloyds Bank, NatWest, Santander UK, Sumitomo Mitsui Banking Corporation и Triodos Bank.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*