Пустинни биокуполи за екотуризъм в ОАЕ ще са 100% самодостатъчни

В опит да насърчи екотуризма сред милионите хора, които посещават Обединените арабски емирства всяка година, страната официално стартира проекта “Биосфери” . Той ще включва красиви био-куполи, проектирани от Baharash Architecture за посрещане на посетителите. Разположени в планинския източен регион на ОАЕ, биосферите ще бъдат самодостатъчни – те ще използват 100 процента възобновяема енергия и ще имат минимално въздействие върху околната среда. В крайна сметка ОАЕ се надява, че биокуполите ще повишат осведомеността и интереса към разнообразието на дивата природа в планинския регион.

Биокуполите ще осигуряват контролирана среда, подобно на оранжерия, имитирайки околното природно пространство. Те ще са разположени в планината Ал Хаджар – зашеметяващ регион, където живеят редки видове арабски диви животни. Проектът цели да повиши осведомеността за планинското биоразнообразие в тази област. Затова сред съоръженията в комплекса ще има и център за опазване на дивата природа и приключенскилагер сред дивата природа.

Самодосатъчните структури ще са изработени от сглобяеми компоненти. Този подход ще помогне за намаляване на вредните въздействия на “строителната площадка” и ще позволят бързото сглобяване на биосферите. Полуподземното разположение на пространствата ще им осигури пасивно охлаждане.Биосферите ще разчитат на 100% възобновяема енергия и ще използват рециклирани отпадъчни води за напояване.

Посетителите на биокуполите ще могат да се хранят в ресторант, който предлага както органична местна кухня, така и спираща дъха гледка към околния пейзаж. Освен това, според Бахараш Багериан – директор и основател на Baharash Architecture – “биоклиматичните вътрешни пространства ще осигуряват на посетителите топлинен комфорт, възстановителни и терапевтични процедури” в биосферите.

Посетителите ще могат да участват в няколко вида природосъобразни екотуристически дейности, включително конна езда, бързо ходене, екскурзии с камила, планинско колоездене, парапланеризъм и много други.

Рендери: Baharash Architecture

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*