Бизнеси и градове се обединяват за нулевоемисиен транспорт

Бизнес-организациите по света бяха призовани да се обединят с правителствата, градските и регионалните власти като част от нова кампания за транспорт с нулеви емисии – с цел ускоряване на възприемането на електрическите автомобили по целия свят.

“Предизвикателство за нулевоемисийни превозни средства” има за цел да координира покупките на държавите, градовете и бизнесите с цел повече ползи и намаляване на разходите за ЕПС за всички страни. Обявяването на инициативата съвпадна с финалната надпревара на изцяло “електрическия” състезателен сезон на Формула Е в Бруклин, Ню Йорк.

Инициативата е на зелената НПО “Група на климата” и групата C40, обединяваща градовете с най-ярки амбиции и планове за превръщането си в зелени градове. Сред уастниците в новата кампания са Ню Йорк, Париж, Милано, Копенхаген, Питсбърг и Мексико Сити, както и регионите на Австралийската столична територия и Навара. Всички те настояват другите глобални и регионални правителства да се присъединят към усилията за по-чист транспорт. Инициаторите призоват и предприятията по света да се присъединят към ангажиментите за електрифициране на фирмените автопаркове до 2030 г. чрез инициативата EV100.

Междувременно автомобилопроизводителите бяха призовани да сигнализират за желанието си за работят за поетапно извеждане от продажба на автомобили с двигатели с вътрешно горене. От тях се очаква да се ангажират да продадат определен брой превозни средства с нулеви емисии до 2025 г.

Хелън Кларксън, главен изпълнителен директор на “Група за климата”, заяви, че инициативата очаква от автомобилните компании “да направят повече, за да помогнат на света да премине към автомобилен транспорт без изкопаеми горива”. “Време е да говорим за края на двигателя с вътрешно горене и да ускорим оттеглянето ит превозните средства, чиито емисии създават рискове за здравето и все по-голям принос към изменението на климата”, каза тя. “Ние призоваваме по-големите градове, държавите и бизнесите с най-големите автопаркове да се присъединят към усилията да изведем десетки милиони автомобили с нулеви емисии по пътищата и магистралите на всяка страна”.

“Живеейки в крайбрежен град, нюйоркчани знаят екзистенциалната заплаха от изменението на климата,” посочи Бил де Бласио, кмет на Ню Йорк. “Ето защо ние се включваме в борбата обещанието ни да изпълним целите на Парижкото споразумение за климата и да разгърнем критичната инфраструктура, необходима за популяризирането на електрическите автомобили”.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*