Starbucks въвежда “данък лате” във всички кафенета на Острова

Starbucks обяви, че ще тества 5-процентна такса за всички чаши за еднократна употреба във всичките си 950 британски магазина, започвайки от края на месеца. Решението следва тримесечно проучване в магазините на веригата в Лондон, което установи, че подобен налог е довел до увеличение с 126% на използването на чаши за многократна употреба.

“Данък лате” ще бъде въведен в четвъртък, 26 юли. Той ще работи в съчетание със съществуващата 25-процентна отстъпка в Starbuck за всеки, който използва чаша за кафе с многократна употреба.

Тестовете в Лондон бяха оценени от благотворителната организация за грижа околната среда Hubbub. Тя установи, че делът на клиентите, носещи си собствена чаша, е нараснал от 2,2% преди въвеждането на таксата до 5,8% по време на изпитанието. През натоварения сутрешен период делът на хората, които използват чаши за многократна употреба, се е увеличил до осем процента.

Средствата, набрани от новата такса, ще бъдат дарени на Hubbub за подкрепа за редица инициативи за намаляване на пластмасовите отпадъци.

Най-впечатляващо в проведените изпитания е отношението на хората, казват от ръководството на Starbucks. Реакцията е много позитивна и от потребителите, и от самите служители, отчитат от компанията. Всички искат намаляване на пластмасовите отпадъци. Пластмасата за еднократна употреба вече се разпознава като една от най-големите заплахи за планетата, посочват и от еко-организацията Hubbub. Потребителите показват изключително добра запознатост с проблема и желание да се намали употребата на пластмаси за еднократна употреба.

Едновременно с това Starbucks прекрати и използването на пластмасови сламки в заведенията си. Вместо тях ще се предлагат екологични алтернативи като хартиени сламки или такива от биоразградима пластмаса.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*