Над 45 000 фирми в ЕС с риск от глоби заради енергийната ефективност

Десетки хиляди фирми в Европа могат да бъдат бъдат глобени, ако не спазят правилата за отитане и докладване на енергийната ефективност, които поредстои да влязат в сила. Това е предупреждение, отправено тази седмица от DNV GL – консултантска къща, специализирана в областта на управлението на риска – която твърди, че бизнесът има 18 месеца, за да спази крайните срокове съгласно Европейската директива за енергийната ефективност. За целта спешно трябва да планират как да спазват правилата.

Съгласно член 8 от директивата, всички фирми с 250 или повече служители или приходи над 50 млн. евро и годишен баланс над 43 млн. евро ще трябва да изпълняват задължение за годишен енергиен одит до 5 декември 2019 г. Смята се, че това правило ще обхване 45 000 фирми. Сред тях има много такива, които работят в повече от една държава-членка и ще трябва да докладват под „множествена юрисдикция“.

Точните изисквания ще варират за отделните държави-членки, но в общи линии фирмите ще бъдат задължени да измерват общото потребление на енергия и да набележат мерки за спестявания за своите имоти, които ще се разглеждат на всеки четири години. Предходният срок по директивата падна беше през декември 2015 г. Тогава се видя, че хиляди фирми не можаха да спазят крайния срок.

Съгласно директивата, регулаторите имат правомощията да налагат глоби в размер до 1 млн. евро за несъответствие с регулацията.

Поддръжниците на нормата твърдят, че изискването големите потребители на енергия да извършват одити им помага да идентифицират областите, в които могат да ограничат използването на енергия. Това следва да води до спестяване на разходи и намаляване на емисиите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*