Къща от трамбована пръст се вие под спираловиден зелен покрив

Японската фирма Ryuichi Ashizawa Architects е авторът на този кръгъл дом, който се изива като спирала под зелен покрив. Семейният дом, който се намира на отдалечен японски остров, е построен от бамбукова решетка и е облицован с глинени стени. За да се създаде силна връзка между дома и природата, спираловидната градина, която се издига от нивото на земята, осигурява оптимални условия за отглеждане на пресни зеленчуци и билки, които семейството може да ползва целогодишно.

Разположен на отдалечения остров Аважи, домът е построен за семейство от четирима. Архитектите са го проектирали така, че да издържа на умерения климат на острова, но са почерпили вдъхновение и от природосъобразния начин на живот на семейството. Първата им цел била да създадат плодородна зона, която да спомогне за храната на семейството през цялата година. Втората им основна задача била да създадат “пейзаж със затворен цикъл”, който да осигури самостоятелността на дома, позволявайки на семейството да живее в хармония с околната среда през следващите години.

В началото архитектите създали голяма кръгла рамка от бамбукова решетка. След това облекли кръглата форма с трамбована пръст. Отвътре измазали дома с Татаки – техника за твърди подове, които се измазват със смесица от кал,варовик и вода.

Комбинацията от глинени стени и подови настилки осигурява здрава термоизолация за дома. През зимата стените и подовете абсорбират топлината от печката по цял ден и запазват дома топъл и през нощта. През летните месеци оформлението на дома позволява оптимална циркулация, за да се охлажда вътрешността.

Покривът е превърнат в спираловидна градина, чиято форма осигурява оптимални условия за отглеждане. Започвайки от нивото на земята, градината се издига и се вие около дома, осигурявайки перфектна комбинация от излагане на слънце и влажност за отглеждане на различни растения, включително и зеленчуци. Дъждовната вода попива горната част на градината, след което се стича надолу към поредица от задържащи езера, пълни с водолбиви растения.

Снимки: Каори Ичикава и Ryuichi Ashizawa Architects

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*