Изкуствен интелект предсказва с точност разпространението на радиоактивните облаци

Система с изкуствен интелект е способна да предсказва с точност разпространението на радиоактивния облак при ядрена авария, показаха учени от Токио.

При авария в атомна електроцентрала и изпускане на радиоактивно замърсяване ватмосферата от жизненоважно значение е да се евакуират хората в района – възможно най-бързо. Как обаче да се предскаже къде ще отиде радиоактивният облак? Отговорът е решаващ за спасяването на хиляди хора. Учени, военни и други специалисти от години усъвършенстват науката за прогнозиране на разпространението на радиоактивните облаци. Сега едно ново средство за тази цел, базирано на изкуствен интелект, бе представено в ново проучване, публикувано в списанието “Научни доклади” от изследователски екип от Института по индустриални науки при Университета в Токио. Екипът е създал компютърна програма, която може точно да предскаже къде и как ще се озове радиоактивният материал в рамките на 30 часа. Анализът използва прогнози за времето и за очакваните модели на движение на ветровете. Софтуерът позволява да се разработят планове за евакуация и други мерки за опазване на здравето в случай на ядрена авария като катастрофата във Фукушима през 2011 г.

Новата разработка е провокирана от ограниченията на съществуващите инструменти за атмосферно моделиране след аварията във Фукушима. Тези инструменти са счетени за крайно ненадеждни – дотолкова, че изобщо не са били използвани за планиране непосредствено след бедствието. В този контекст екипът е разработил нова система, основана на изкуствен интелект и машинно самообучение, която може да използва данни за метеорологичнит модели, за да предвиди маршрута, по който най-вероятно щепоеме евентуалният радиоактиен облак.

“Нашият нов инструмент беше обучен с метеорологични данни,натрупани с години, за да може да предвиди къде ще се разпространява радиоактивността, ако бъде освободена от определена точка”, казва водещият автор Такао Йошикане. “При последвалите тестове може той можа да предскаже посоката на дисперсия с най-малко 85% точност. Точността се повишава до 95% през зимата, когато има по-предсказуеми климатични модели”.

Инструментът може да даде на властите време да организират плановете за евакуация в най-тежко засегнатите райони при евентуална авария и да дават указания на хората какво да правят и да не правят, за да намалят щетите до минимум.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*