Нов регламент за шумовото замърсяване: тишината задължителна от 23.00 до 8.00 ч.

Между 23.00 и 8.00 часа (вместо до 7.00 часа, както беше досега) щее забранено озвучаването на открити площи в зони и територии, предназначени за жилищно строителство, рекреационни зони, територии със смесено предназначение, озвучаването от пътни превозни и плавателни средства, предназначени за спорт, туризъм и развлечения и водноатракционни услуги, както и зареждането на обекти. Парламентът утвърди на първо четене предложените от вицепремиера Валери Симеонов и правителството промени в Закона за защита от шума в околната среда.

Текстовете бяха подкрепени от 127 народни представители – ГЕРБ, Обединени патриоти и голяма част от БСП, 17 души бяха „против“ и те са от групата на ДПС, 10 се въздържаха.

Ограничеинята не важат за гари, автогари, аерогари и системи за предупреждение при бедствия.

Контролът ще е в ръцете изцяло на МВР. Служителите на ведомството ще имат право да предприемат съответните законови действия за спиране на шума. В светлата част на деня справянето с извънредния шум си остава задължение на РЗИ.

Заедно с това се предлага регионалните здравни инспекции да издават становище като част от процедурата по заявяване на работното време пред общинските и районните администрации. Целта е осигуряване на акустичен комфорт на живеещите в сгради, част от които са търговски или производствени обекти, се обяснява в мотивите.

Ограниченията ще важат и за курортите, където хората отиват да почиват, категоричен е вицепремиерът. За курортите не се предвиждат по-специални режими за шума.

От: БТА

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*