Испания добила 45% от енергията си от чисти източници

Почти половината от електричеството в Испания през първата половина на 2018 г. е генерирано от възобновяеми източници благодарение на ветровито полугодие, според мрежовия оператор Red Eléctrica de España (REE). Компанията оповести, че вятърните паркове на Испания са генерирали 22,6% от енергията, използвана в страната в периода от януари до юли тази година. Заедно с водноелектрическите централи и соларните паркове възобновяемите източници съставляват 45,8% от енергийния микс на страната.

Производството на вятърна енергия е нараснало с 10,4% през 2018 г. в сравнение със същия период на миналата година. С това вятърът изпреварва ядрената енергия като най-голям източник на електроенергия в Испания.

Това означава, че ако се вземат делът на ядрената енергия от 20,6% и възобновяемите енергийни източници с техните 45% в общия енергиен микс, то Испания е добила повече от две трети – 67,5% от електричеството си от нулевовъглеродни източници през първата половина на 2018 г.

Делът на водноелектрическите системи е нараснал със 74% в сравнение с първите шест месеца на 2017 г., кочто беше относително суха година.. Това я прави третият най-голям източник на чисто електричество в Испания – 16,9%.

Делът на слънчевата енергия е възлиза на 4,6% за същия период, с 3% от PV и 1,6% със слънчеви топлинни системи.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*