Ирландия продава своите дялове в изкопаеми горива

Република Ирландия обяви плановете си да се откаже от изкопаемите горива, като стана първата страна в света, която реално направи това. На 12 юли страната одобри законопроект за оттегляне от изкопаемите горива – с подкрепата на всички партии в долната камара на парламента, съобщи “Гардиън”. Ирландският стратегически инвестиционен фонд – национален фонд скапитал от 8 милиарда евро – ще продаде своите инвестиционни дялове в изкопаеми горива, включително въглища, нефт, газ и торф.

Инвестициите понастоящем са разпределени между 150 фирми и възлизат на общо над 300 млн. Евро. Очаква се те да бъдат разпродадени през следващите пет години.

“Решението за оттеглянето подчертава необходимостта от спиране на инвестициите в една глобална индустрия, която трябва да бъде доведена до упадък, ако искаме да предотвратим катастрофалната промяна на климата”, каза Томас Прингле – политикът, отговорен за въвеждането на законопроекта. “Ирландия … изпраща ясно съобщение, че ирландската общественост и международната общност са готови да мислят и да действат отвъд тесните краткосрочни интереси”.

“Това е от жизненоважно значение. Изменението на климата е един от водещите двигатели на бедността и глада в развиващия се свят и ние виждаме опустошителния им ефект всеки ден – в общностите, с които работим”, коментира Еамон Мееан, изпълнителен директор на Trócaire – международна благотворителна организация за развитие. “”Все повече суши, наводнения и бури допринасят за смъртта на стотици хиляди хора. Милиони други са изправени пред глад и се нуждаят от спешна помощ, просто за да оцелеят”.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*