Учени създадоха перовскитно-силициева соларна клетка с 25,2% ефективност

Изследователи от Швейцария са разработили процес за нанасяне на перовскитен слой върху силициева слънчева клетка, който – според изследователите е довел до създаването на тандемна соларна клетка с 25,2% ефективност. За своята тандемна клетка изследователите казват още, че преодолява няколко от трудностите при комбинирането на двата материала. Те смятат още, че процесът може да намали разходите за производство на тандемни клетки.

Процесът “има потенциал да постигне ефективност на преобразуване на светлината в електроенергия от над 30% при разумна цена”, казват учените от Федералната политехническа школа в Лозана, Швейцария, и Швейцарския център за електроника и микротехнологии (ШЦЕМ). Технологията им е описана в “Пълноцветни монолитни первоскитно-силициеви тандемни слънчеви клетки с 25,2% ефективност”, публикуван в списание Nature Materials.

Публикацията обяснява, че когато пероскитният материал се отлага върху силиций, материалът се натрупва в “долините” на силициевата повърхност, която наподобява поле с пирамиди. Това оставя “върховете” непокрити и може да доведе до къси съединения. Обичайно подходът за решаване на този проблем включва полиране на силиция, за да се подобри повърхността му. Въпреки това, според доклада, “това води до… по-високи производствени разходи, по-високи загуби от отразяването и недобро улавяне на светлината”.

За да разрешат проблема, изследователите са създали неорганичен основен слой, с който да покрият силициевите “пирамиди”. След това са натрупали върху него органичното пероскитно съединение. Според учените, процесът е разработен така, че да позволява лесното внедряване на подхода в съществуващите линии за производство на силициеви фотоволтаични клетки, въпреки че е ясно, че ще е необходима допълнителна работа по отношение на дългосрочната стабилност на перовскитната клетка, преди процесът да може да се реализира в комерсиални соларни системи.

Специализираната компания за перовскитни системи Oxford PV наскоро постигна рекордна ефективност от 27,3%, използвайки перовскитно-силициева тандемна технология, и заяви, че очаква да пусне търговски модул, основаващ се на комбинацията, още през 2019 г.

Изображение: Федерална политехническа школа в Лозана

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*