Над 1 милиард души се борят за хладина

По-голямото потребление на електричество за работата на хладилници, вентилатори и климатици ще допринесе за още по-голямо изменение на климата – освен ако генераторите на електроенергия не преминат от изкопаеми горива към по-чисти енергийни източници. Това сочи нов доклад на групата с нестопанска цел „Устойчива енергия за всички“.

Около 1,1 милиарда души в Азия, Африка и Латинска Америка са в риск заради жегите. Това включва 470 милиона души в селските райони и 630 милиона жители на бедните квартали в градовете.

„Охлаждането става все по-важно“ предвид промените в климата, каза Рейчъл Кийт, ръководител на групата и специален представител на Генералния секретар на ООН за устойчива енергия за всички. В изследването, обхванало 52 страни, най-рискови са Индия, Китай, Мозамбик, Судан, Нигерия, Бразилия, Пакистан, Индонезия и Бангладеш.

„Трябва да осигурим охлаждане по свръхефективен начин“, каза Кийт. Нужни са евтини високоефективни климатици, особено за жителите на тропически страни. Наред с това са важни и други решения за охлаждане като общото повишаване на енергийната ефективност на сградите и пасивните техники на предпазване от натрупването на топлина.

Агенцията на ООН по въпросите на здравеопазването твърди, че топлинният стрес, свързан с изменението на климата, вероятно ще причинявя средно по 38 000 допълнителни смъртни случаи годишно в световен мащаб във времето между 2030 и 2050 г.

Липсата на охладителни решения засяга хората на планетата по много начини. В отдалечените райони в тропическите страни много клиниките често не могат да съхраняват лекарствата, които са им нужни за работа. В крайбрежните градове фермери и рибари нямат достъп до хладилна техника, с която да съхранят и транспортират продуктите си.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*