Wood Mackenzie: търсенето на петрол ще да достигне пик до 2036 г.

Глобалното търсене на петрол може да достигне своя връх в рамките на 20 години. Товеа се дължи на бързото преминаване към електрически превозни средства (ЕПС).Прогнозата е на една от най-влиятелните петролни консултантски компании в света – Wood Mackenzie. Наскоро тя предупреди клиентите си, че търсенето на петрол може да започне да спада много по-рано, отколкото очакваха много от петролните компании.

Пикът на търсенето най-вероятно ще бъде достигнат около 2036 г., според Ед Роуъл, ръководител на изследването за суров петрол в Wood Mackenzie. „Много от нашите клиенти осъзнават, че пикът е нещо реално. Въпросът е само кога ще се случи,“ добави Роули.

Някои петролни компании в последно време започнаха да признават, че пикът на търсенето на петрол може да стане факт през 30-те години или дори по-рано, ако търсенето на електромобили продължи да се ускорява. Други обаче поддържат тезата, че търсенето на петрол ще продължи да се покачва през по-голямата част от първата половина на столетието.

Според Роуъл, новите прогнози на Wood Mackenzie се дължат на новото разбиране за бързите промени в автомобилната индустрия, свързани както с ЕПС, така и с автономните превозни средства. „Автономните електрически автомобили или робо-такситата наистина ще променят лицето на транспорта през следващите десетилетия“, предсказва той. „Предполагаме, че те ще станат достъпни комерсиално до 2030 г. и ще навлязат в употреба масово до 2035 г., като всяко автономно електрическо превозно средство се очаква да окаже по-голямо въздействие върху намаляването на търсенето на нефт в сравнение с конвенционалната електрическа кола“.

Бързите подобрения на горивната ефективност вероятно също ще окажат влияние върху търсенето на петрол през следващото десетилетие. Това означава, че въпросният пик може да се случи още през 2030 г.

Търсенето на нефт от химическите компании ще компенсира забавянето на търсенето от страна на транспорта в средносрочен план. Този сектор обаче ще бъде повлиян от нарастващите опасения относно въздействието на пластмасовите отпадъци.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*