Акустична система слуша за повреди по турбините

Европейският акселератор за фирми за устойчива енергия InnoEnergy подкрепи холандската Onewatt, която е разработила система за наблюдение на офшорни и наземни ветроенергийни генератори и водноелектрически турбини.

Системата за Вградени сензори за акустично разпознаване „Embedded Acoustic Recognition Sensors – Ears) използва акустични данни, за да предскаже потенциални сривове на моторите.

„Алгоритмите за машинно обучение на технологията предлагат на вятърните и водноелектрическите компании възможност да разбират не само когато възниква повреда, но и как и къде се случва тя – оптимизирайки графиците за поддръжка и намалявайки потреблението на енергия от оборудването“, казва OneWatt.

Благодарение на InnoEnergy компанията ще работи за ускоряване на комерсиализацията на технологията. Програмата на акселератора, наречена „Магистрала“, подкрепя новосъздадените стартиращи предприятия в етапа им на излизане на пазара.

Системата буквално слуша моторите, за да предотврати развалянето на оборудването, обясни главният технологичен директор на OneWatt Паоло Самоонтас. „Тази технология има потенциала да направи реална промяна в начина на работа на сектора на възобновяемите енергийни източници. В момента правим пилотно изпитване на системата заедно с редица ключови клиенти“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*