Арт-инсталация може да захранва 220 жилища в Мелбърн с чиста енергия

Как би изглеждал светът, ако инфраструктурата за възобновяема енергия би била едновременно функционална и красива? Изследвайки тази идея, италианската архитектурна практика Antonio Macca е проектирала „Слънчев лъч“ – огромен слънчев колектор, който може да генерира достатъчно енергия за захранването на 220 къщи в Мелбърн, осигурявайки приблизително 1100 MWh електроенергия годишно. Проектът е финалист в тазгодишното издание на конкурса „Land Art Generator Initiative“ в Мелбърн. Концептуалният дизайн е замислен като символ на бъдещето на устойчивата енергия, който същевременно е публично произведение на изкуството.

Инсталацията е замислена за Порт Филип в Мелбърн. „Слънчев лъч“ се състои от поредица от плоски огледала – всяко с единична система за проследяване – разположени в кръг с диаметър 84 метра и и издигнати на тънки стоманени колони. Огледалата следва да фокусират слънчевата светлина върху „слънчев приемник“. Силов блок, скрит под земята, превръща слънчевата енергия в електричество, преди да я подаде в градската електрическа мрежа.

„Слънчев лъч“ е нов символ на възобновяемата енергия, озаряващ пътя към целта за намаляване на емисиите на парникови газове в щата Виктория“, обясни Antonio Maccà в изявлението си за проекта. „В същото време той е културна атракция на Мелбърн, изследващ светлината като физически и символичен източник на светлина за живот. Това е място за отражение, релаксация, учене и игра“.

Проектът-победител в „Land Art Generator Initiative“ в Мелбърн за 2018 г. ще бъде обявен на 11 октомври.

  

Рендери: Antonio Maccà

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*