Енергийно позитивен дом в Тел Авив е емблема на устойчивостта

Израелската архитектурна фирма Geotectura наскоро завърши изграждането на поразителен модерен дом, който може да произвежда повече енергия, отколкото използва. Намира се в Тел Авив. Енергийният дом е наречен Eco360 и съчетава традиционните принципи на пасивно проектиране с подобрени системи за енергийна ефективност като слънчеви фотоволтаични панели и система за управление на сивата вода. Устойчивият дом предлага и красиви гледки към откритото пространство и предлага изобилие от естествена светлина.

Желанието на клиента било за модерен дом, който може елегантно да обхваща множество устойчиви функции с минимална поддръжка. Той искаш къща, която би послужила като пример за устойчивост за други разработки. Освен, че е оборудвана със слънчеви панели и система за сива вода, къщата Eco360 се отличава и с материалите, от които е изградена – дълготрайни и рециклирани.

Благодарение на мекия средиземноморски климат енергийният дом изисква малко отопление. Той има високоефективна изолация и пасивен дизайн. Енергията, генерирана от обикновени битови уреди, например сешоар, може да бъде достатъчна, за да е топло вътре. Благодарение на желанието на клиента да се радва на изглед към морето на запад, къщата не е ориентирана на юг, както се препоръчва в традиционните уроци по пасивно слънчево проектиране. Архитектите са използвали BIM (Building Information Modeling), за да определят оптималната обвивка на сградата и позиционирането й, така че да създадат пасивен дизайн при западна ориентация на дома.

“Надеждата на клиента е, че къщата ще вдъхнови другите да помислят за начини, по които могат да използват тези зелени принципи за стоителство – и да послужи за модел за ефективност и екологичност”, пише Geotectura относно проекта. “Надяваме се да повишим осведомеността относно предизвикателствата и решенията, свързани със зеления дизайн”.

Снимки: Лиор Авитан

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*