Холандци създадоха рециклируем био-електромобил с тегло 420 кг.

“100 процента рециклируем” електромобил с шаси и каросерия, произведени изцяло от естествени и биологични материали, беше представен в Холандия от френския нефтено-газов гигант Total. Структурата на електрическото превозно средство (EV) е направена без метални компоненти или традиционни пластмаси, според развойния екип от Университета в Айндховен. Вместо това колата е изградена от леки и здрави панели на база естествени ленени влакна в съчетание с биополимер – известен като Luminy PLA, който е базиран на захарни съединения. Компанията твърди, че материалът може да се рециклира и се произвежда от възобновяеми източници, като по този начин предлага намален въглероден отпечатък в сравнение с традиционните пластмаси. Колата е обявена за първата от този вид в света.

Наречен от развойния екип “Ной”, двуместният градски автомобил има “просторен багажник”, според създателите си. Понастоящем той е на “европейско турне”, за да демонстрира качествата си нагледно.

В допълнение към използването на биологични материали колата може да се похвали и с това, че е ултра-лека, електрически задвижвана и може да достигне скорости до 110 км/ч. Возилото може да измине до 240 км с едно зареждане. Без батерия автомобилът тежи 360 кг, което е по-малко от половината от теглото на подобни автомобили. Самите батерии за нея тежат около 60 кг. С общо тегло от 420 кг., колата показва завидна енергийна ефективност: консумацията й се равнява на използването на 1 литър петрол за изминаването на 300 км.

“Резултатът от този фантастичен проект показва колко добри са био-материалите – достатъчно, за да може да се произведе такъв сложен продукт като кола”, каза Франсоа де Бие, старши маркетингов директор в Total Corbion PLA. “Ной”е доказателство, че PLA е подходящ за много повече от опаковки. Това е първата по рода си кола с изцяло биобазирани шаси и панели.” От фирмата определиха колата като “кръгова” по аналогия с понятието “кръгова икономика”.

1 коментар

  1. Хубава кола но хлебарките ще му е..т майката 🙂

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*