Промяната на климата “изяде” житната реколта на Европа

Пазарът на зърнени култури в Европа се готви да посрешне силно понижени добиви тази година, тъй като реколтата е засегната от изключителната суша и жега от пролетта насам. И ако това не е достатъчно, дъждове по време на жътвата допълнително съсипват житото.

Германия, вторият по големина производител на пшеница в Европейския съюз, очаква понижение на реколатата заради “метеорологичните щети”. В момента се извършва събирането на житото и земеделските асоциации преоценяват прогнозите си за окочателните количества. Очаква се намаляване на оценката за окончателното количество пшеница, според немските анализатори.

Земеделската асоциация на Германия DBV вече прогнозира на 5 юли, че реколтата от зимна пшеница в страната ще спадне с 15% спрямо 2017 г. до 20,5 милиона тона.

Тежка е ситуацията и в Полша, която пострада от значителни жеги и суши. Там в момента дъждовете забавят събираенето на реколтата. Полската продукция на пшеница може да спадне с 10% спрямо 2017 г. до около 10 млн. тона, според прогнозите на Sparks Polska.

Освен че забавя работата на полето, дъждът по време на прибиране на реколтата може да навреди на качеството на пшеницата, а дъждовете в югоизточна Европа породиха безпокойство, че страните износителки на пшеница в ЕС – Румъния и България – ще имат по-малко пшеница, отколкото обикновено.

Във Великобритания събирането на реколтата от пшеница току-що започна, по-рано от нормалното, с прогнози за по-малко реколта от очакваното. Анализаторите очакват производството да падне под 14 милиона тона, което ще значи спад спрямо добитите 14,8 милиона тона през миналата година. ““Продължаващият спад на добивите на пшеница в Обединеното кралство, липсата на валежи и по-високите от обичайното температури през юни навярно ще доведат до бъдещо затягане на предлагането на пшеница в Обединеното кралство”, се казва в доклад на Съвета за развитие на земеделието и градинарството.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*