Интернет ще бъде наводнен до 2035 година?

Колосални количества информация се обменят през интернет. Но какво ще стане, ако морското равнище се покачи и остави интернет инфраструктурата под вода? Това ще се случи по-скоро от очакваното, установили са учени.

Американските инженери са идентифицирали проблем, за който никой не се е замислял – и за който никой не би очаквал да ни връхлети скоро: интернет инфраструктурата може да се окаже под вода след по-малко от 2 десетилетия. В рамките на 15 години морската вода би могла да залее заровените оптични кабели в Ню Йорк, Сиатъл, Маями и други крайбрежни градове в САЩ, според проучването, за което съобщи Climate News Network.

Последиците за глобалните комуникации са неизвестни. Но тъй като ледените шапки на планетата се топят и водата в океаните продължава да се надига, с повишаването на гобалните температури шансовете за наводняване на градовете се увеличават.

А това означава вода там, където нее очаквана: при заровените кабели, при центровете за данни, при комутационните центрове, въобще всички “невралгични центрове” на физическата структура на интернет – според екип от университета Уисконсин-Мадисън и Университета в Орегон.

“Повечето от щетите, които ще станат факт през следващите 100 години, ще се случат рано от късно”, каза Паул Барфорд – компютърният учен, който ръководи изследването и го представи на среща пред мрежови изследователи. “Това ни изненада. Очаквахме, че имаме около 50 години, за да планираме. Но не, нямаме 50 години”.

“Зудържането на морето е трудно. Вероятно можем да си купим малко време, но в дългосрочен план това просто няма да бъде ефективно решение”, казва Барфорд.

За разлика от големите комуникационни кабели, минаващи по океанското дъно, градските инфраструктури не са изработени така, че да могат да издържат на продължителни въздействия като корозия и налягане на морската вода.

Според изчисленията на американските учени, които касаят само САЩ, до 2033 г. под вода ще са около 4000 мили (6 400 километра) оптичен кабел. Повече от 1100 комутационни центъра – места, където информацията се преразпределя и пренасочва и се обработва огромно количество информация при колосални скорости – ще бъдат заобиколени от вода. Много от рисковите трасета и в момента се намират твърде близо до морското равнище. Съвсем малко покачване би означавало допълнителен риск, особено на местата, където подводните кабели излизат на брега.

“След не много време всички точки ще бъдат под вода”, смята проф. Барфорд. “Първата ммисъл е да заякчим инфраструктурата. Но задържането на морето е трудно. Вероятно можем да си купим малко време,” казва той,но подчертава, че то е наистина съвсем малко.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*