Бивша кожарска бояджийница в Лисабон се превърна в трио апартаменти

Лисабонската архитектурна фирма Aurora Arquitectos вдъхна нов живот в бивша кожена бояджийница в столицата на Португалия. След пет години работа етажът,където някога са боядисвани кожи, сега е място на трио апартаменти с площ над 300 кв. м. Запазен и възстановен е оригиналният архитектурен стил на сградата от 18-ти век.

“Три Помбалино апартамента”, проектът за адаптивна повторна употреба касае последния етаж на многоетажна ъглова сграда. Вътре планът на етажа се “затваря” около централно стълбище с голям обем, пълен със светлина. Архитектите са запазили по-голямата част от съществуващите стени и са добавили допълнителни стени и врати, за да разделят отворените пространства на по-малки помещения. Всеки апартамент е с уникално разположение и има две спални и две бани, както и хол, кухня, склад, дневна и трапезария.

“Когато това помещение беше ремонтирано и разделено на 3 апартамента, следвахме няколко принципа: да се запази …логиката на движението между помещенията, без коридори или малки разпределителни пространства; да се адаптира интервенцията към съществуващото разпределение; да се намали нуждата от разрушаване на елементи, за да може да се запази целостта на съществуващата структура”, обясняват Aurora Arquitectos.

Някои елементи от стила “Помбалино”- архитектурен стил от 18-ти век, който определя сградите в Лисабон след 1755 г., – са били премахнати от пространството поради “агресивното” промишлено използване от бившата кожарска бояджийница. Архитектите са се постарали да запазят интериорната архитектура на “Помбалино” и да се съсредоточат върху въвеждането на слабо декорирани пространства, модулната конструкция и акцент върху прозорците и вратите.

Снимки: do mal o menos

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*