Арктическата вечна замръзналост все по-бързо освобождава въглерод

Арктическата постоянна замръзналост – замръзнала земя, в която е складиран най-малко половината от органичния въглерод на планетата – би могъл да освободи повече въглерод под формата на парникови газове, отколкото се абсорбира по време на вегетационния сезон.

42-годишно проучване на атмосферния въглероден диоксид над северния склон на Аляска разкрива, че времетраенето на “цикъла” – тоест времето, когато количеството въглерод се “заключва” в замръзналата повърхност на тундрата – е намаляло с повече от 13% в продължение на четири десетилетия. Това означава, че в отговор на глобалното затопляне най-големият “склад” на древна слънчева светлина под формата на торф и друга запазена растителност е на път да излъчи още въглероден диоксид и метан – и да ускори процеса на затопплянето. Получава се омагьосан кръг.

Друго проучване, приключено наскоро, осигури по-добро разбиране за механизмите, които ще започнат да работят при размразяването на вечно замръзналите земи. За двете проучвания съобщи Climate News Network.

Първото проучване бе публикувано в списанието “Science Advances”. За него корейски, американски и китайски учени са разровили архивите с данни на Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ, за да анализират измененията в нивата на въглеродния диоксид над Бароу в Аляска между 1974 и 2015 г. Второто проучване е дело на шведски и американски изследователи, ръководени от австралийски микробиолози. Тобепубликувано в сп. Nature”. Учените са използвали нов софтуер за идентифициране на ДНК от 1500 проби от микроби, всички нови за науката, част от “сложната машина на гниене”,налична във вечно замръзналите земи не северната шведскавечна замръзналост.

Отделянето на въглерод по време на ранния студен сезон, предвид затоплянето на планетата през последните четири десетилетия, започва да изпреварва поемането на въглерод по време на сезона на растеж, тъй като тундрата се смалява и бореалните гористи местности започват да се измеестват на север. Учените предупреждават, че това означава неколкократно увеличаване на атмосферните концентрации на парникови газове в периода до 2100 г. – увеличение от 50 милиарда тона въглерод до 200 милиарда тона.

С късмет и търпение обаче допълнителното разбиране за биохимията на промените във вечната замръзналост може да доведе до по-точни прогнози за глобалното затопляне, надяват се учените.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*