Промяната на климата може да доведе до десетки хиляди самоубийства

Промените в климата биха могли да увеличат броя на самоубийствата. Това обявиха учени от Станфорд и Бъркли. Те са установили, че самоубийствата, както и депресивните изказвания в някои социални мрежи, се увеличават, когато температурите се покачват. Изводите им се отнасят за САЩ и Мексико, но навярно са в известна степен релевантни и за останалата част от света.

Изводът бе очертан в нов доклад в списание Nature Climate Change – разработка на изследователи от Станфорд и Бъркли и други институти, които отдавна търсят начин да откроят ролята на високите температури в дългосрочното нарастване на броя на самоубийствата през топлите месеци. Учените са анализирали десетилетия исторически данни за хиляди градове и окръзи. Контролирайки другите фактори, изследователите са стигнали до извода, че повишаването на средните месечни температури с 1°С увеличава процентите на самоубийство с 0,7% в САЩ и с 2,1% в Мексико.

Според прогнозите за парниковите емисии и изменението на климата, глобалните температури могат да нараснат с 2,5°C до 2050 г. в САЩ и с 2,1°C в Мексико. Учените са изчислили, че това навярно ще доведе до около 9 000 до 40 000 допълнителни самоубийства през въпросния период.

Механизмът на въздействието остава не особено ясен. Според статията, една хипотеза за връзката гласи, че високите температури пряко засягат психическото благосъстояние “навярно поради страничните ефекти на терморегулацията”. С други думи, кръвните потоци в мозъка могат да се променят, за да се поддържа температурата в определен диапазон.

В стремежа си да преценят дали високите температури са свързани с психическото благосъстояние, изследователите са анализирали данни от повече от 600 милиона геореферирани съобщения в Twitter. Така учените са установили, че всеки допълнителен 1˚C увеличение в средномесечните температури увеличава вероятността от “депресивни” изказвания – такива, в които хората определят себе си като “самотни”, “хванати в капан” и т.н. – с до 1,35%.

Статията е поредната, която сочи, че изменението на климата ще има широкообхватно въздействие върху човешкото здраве и благополучие. По-ранната работа на двама от авторите, Маршал Бърк от Станфорд и Соломон Хсианг отБъркли, заключи, че също така значително ще се увеличи насилието по света.

“Сега виждаме, че в допълнение към нараняването на други хора, някои са склонни да нараняват себе си”, казва Хсианг в изявление. “Изглежда, че топлината дълбоко засяга човешкия ум”.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*