Разработиха полимер за по-безопасни литиеви батерии

Източникът на енергия за имплантируемите медицински изделия, за електрическите автомобили, за дроновете и други подобни уреди е от жизненоважно значение за тяхното функциониране. Но какво би станало, ако енергийната електростанция – литиевата батерия – се развали? Една електрическа или хибридна кола би станала напълно безполезна, а биомедицинското устройство би застрашило здравето на пациента.

Точно тези проблеми са нещото, което се опитва да избегне д-р Ю Зу – професор по полимерни науки, заедно с екип от други други изследователи. Той е разработил твърдотелен полимерен електролит, който може да направи литиевите батерии по-безопасни, съобщи изследователската група на Зу в списанието “Джаул”.

По-конкретно, Зу и неговият изследователски екип са разработили твърдотелен полимерен електролит, който може да замени течния електролит, да подобри безопасността и производителността на литиевите батерии.

Зу твърди, че твърдотелните електролити не са комерсиализирани при литиевите батерии поради недостатъците си – такива като ниска йонна проводимост и висока интерфейсна устойчивост към електродите. Зу и неговият екип обаче демонстрират, че твърдотелен електролит на база двойка соли може да постигне повърхностна проводимост при стайна температура и изключителна електрохимична стабилност при работа с електроди от литиева батерия.

“Твърдият електролит отдавна се търси като решение при литиево-йонните батерии поради невъзпламенимостта си и високата механична якост, която може да смекчи бедата при авария с батерията”, казва Зу. “Безопасността на батерията и енергийната плътност са основна грижа при възникващите приложения на литиеви батерии, например използването им в електрически превозни средства. Ако успешно се разработи твърдият полимерен електролит, енергийната плътност на батерията може да се удвои и опасенията за безопасността на литиевите батерии – да изчезне. Това изследване създава основа за разработването на такъв обещаващ твърдотелен електролит за литиеви батерии”.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*