Затоплянето на климата води до загуба на видове

Затоплящият се климат води до загуба на биологични видове, твърдят британски учени, изследвали как затоплянето на планетата и промените в земеползването засягат дивата природа.

Вече са изобилни доказателствата, че земният климат се затопля бързо – по-бързо от очакваното. В същото време заплахата от изчезване надвисва над все повече биологични видове. Установяването на връзката между тези неща винаги е било проблематично, пише Climate News Network. Сега обаче скоростта, с която се затопля земното кълбо, се оказва критичен фактор за намаляването на броя на птиците и бозайниците, според проучване на Института по зоология при Лондонската зоологическа общност, публикувано в списанието “Global Change Biology”.

Изследователите са проучили 987 популации от 481 вида по целия свят, за да разберат как степента на изменение на климата и промяна на земеползването взаимодействат, за да повлияят на намаляването на бозайниците и птиците. Те сa разгледали и размерите на телата и местонахождението на видовете в защитените територии, за да установят дали е налице някаква разлика в последно време. Заключението на учените е, че обяснението за намаляващите популации е затоплянето на климата.

Сред видовете, при които е налице най-рязък спад и най-голям риск, са белоопашатата лимоза (Limosa limosa) в Германия и Сенегал, розовокраката гъска Anser brachyrhynchus в Канада, гепардът (Acinonyx jubatus) в Уганда и черните чакали (Canis mesomelas) в Танзания.

Птиците са една от групите, които са най-силно засегнати от бързото затопляне на климата, твърдят изследователите. При тях се наблюдават два пъти по-силни ефекти, отколкото при бозайниците. Учените са установили и, че популациите от птици, живеещи извън защитените територии, са по-силно засегнати.

Птиците са по-уязвими, защото при тях размножителният сезон е много по-чувствителен към температурните промени, казва водещият автор на изследването Фиона Спунер от Института по зоология и Центъра за изследване на биологичното разнообразие и околната среда при UCL.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*