Еко-движение е на път да възстанови Тадж Махал

Тадж Махал – световноизвестният паметник на любовта в Индия – предизвиква мощно обществено движение за защита, което иска да спаси това безценно културно наследство от замърсяването. Въздушното замърсяване в последните години оцвети знаковата бяла сграда в жълто и зелено. Местоположението на сградата в Агра – осмият в списъка на най-замърсените градове на Световната здравна организация (СЗО) – е крайно недобро, когато става дума за чист въздух. Сега Върховният съд на Индия настоява за по-ограничаване на замърсяването, за да се запази величието на мавзолея.

СЗО съобщи, че към 2016 г. “92% от населението на света живее на места, където нивата на замърьсяване на въздуха надвишават указанията на СЗО за качеството на атмосферния въздух”. Затова не би трябвало да е изненада, че удивителният бял мрамор на Тадж Махал вече е тониран в жълто и зелено. Близката река Ямуна също е замърсена – покрита е с боклуци по бреговете си. Смогът от бояджийниците и фабриките в региона допълнително замърсява въздуха.

Масовото недоволство срещу това екологично и културно оскверняване на любимия паметник подтикнаха правителството на Индия да предприеме бързи действия. Върховният съд на страната се зае със случая, като представи предложение за забрана на всички пластмаси, фабрики и строителни зони, изпускащи дим, около сградата.

В допълнение, съдиите от съда се застъпват за преминаването към електрически и водородни превозни средства за жителите на района. Съдът настоява и за възстановяване на дървесната покривка в рамките на територията на Тадж Махал.

Тези, които искат да посетят чудния храм в най-автентичната му форма, не трябва да се тревожат, тъй като “замяната на днешните тревни площи с дървесно покритие, както първоначално е съществувало, ще увеличи биомасата”, според проектодокумента на плана. В миналото “имаше различни проучвания, различни планове, но те не бяха приложени правилно и координирано”, обясни Дийпа Гупта от Индийския национален тръст за изкуство и културно наследство (INTACH). Този път обаче съдиите казват, че властите трябва или да възстановят структурата, или да я разрушат – и искрено се надяваме да изберат първата опция.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*