Само 13% от океаните са недокоснати от хората (засега)

Само 13% от океаните на планетата са незасегнати от човешка дейност, като например риболов и замърсяване, според скорошно проучване на Wildlife Conservation Society. Изследването, публикувано в “Current Biology” и извършено съвместно с Университета в Куинсланд, осъществи първия систематичен анализ на земните океани и разкри, че единствените непокътнати части от световните води могат да бъдат намерени в защитени части на отдалечения Тих океан и около полюсите. Но дори и тези води се превръщат в опасни територии за морската дива природа.

Изследванията идват след проучвания през януари и февруари, които разкриха, че мъртвите зони в морската дива природа са се увеличили четирикратно от 50-те години на миналия век насам. За сметка на това индустриалните зони за риболов вече покриват половината от световните океани. “Бяхме удивени от това колко малко морска природа остава незасегната”, каза Кендъл Джоунс, водещ изследовател по проекта. “Океанът е огромен, обхващащ над 70% от нашата планета, но ние сме успели да повлияем значително на почти цялата тази огромна екосистема”.

Това човешко влияние е свързано с огромните риболовни флоти, глобалното корабоплаване и оттичането на замърсени води от сушата. Ако към това се прибавят и бедите, причинени от изменението на климата, то не е изнеадващо, че сме стигнали до подобна степен на поражение. Въпреки всичко това, само 5% от останалия див живот в океана попада в границите на зщитени морски зони.

“Отвъд оценяването на природата заради природата, като тези големи непокътнати морски пейзажи,… са наистина важни за Земята“, казва Джоунс. “Те поддържат екологичните процеси – как функционират климатът и Земната система. Без ще започнем да виждаме разтърсващи ефекти с драстични и непредвидени последици”.

В отговор на нарастващия натиск от страна на учените за създаването на защитен статут на откритото море, Законът на ООН за морската конвенция (UNCLOS) планира преговори за създаване на глобален договор през септември 2018 г. Дебатът ще се фокусира върху намаляване на риболовните субсидии, оценени на повече от 4 милиарда долара от правителствата по света. Според Джоунс, по-голямата част от дивата морска природа “може да бъде загубена по всяко време, тъй като усъвършенстването на технологиите ни позволява да ловуваме все по-надълбоко и да плаваме все по-надалеч”.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*