Градска ферма и ресторант процъфтяват в “кръгов” павилион в Утрехт

В Утрехт, Холандия, бе открит нов ресторант, който празнува устойчивостта. Проектиран от холандската архитектурна фирма cezeped, “Зеленият дом” представлява “кръгов” павилион, в който се помещават ресторант, градска ферма и център за срещи. Мястото е експериментално, с временен характер, и следва екологичните принципи на изграждане. Павилионът е построен от модулни компоненти, така че да може да бъде демонтиран и преместен на ново място в бъдеще.

“Зеленият дом” е роден като част от по-голям проект, при който архитектите превърнали бараките “Knoopkazerne” в модерен правителствен офис. В непосредствена близост до офис сградата обаче те съзрели празно пространство, в което не е имало никакво развитие през послените 15 години. Така се родила идеята за временен дизайн, който би могъл да активира отново парцела. С оглед относително краткия срок на проекта, архитектите създали проект, основан на “принципите на кръговрата”, за да гарантират, че сградата може да бъде възстановена другаде след 15 години.

Модуларността и възможността за повторна употреба са в сърцето на “Зеления дом” – двуетажен павилион с подвижна стоманена рамка. “Кръговият принцип е заложен и в етажността, и в мястото. Уличните клинкери от един стар кей в Тейл са заменили класическия партер. Те се намират в компактно пясъчно легло с подово отопление.

Първият етаж е построен от сглобяеми и рециклируеми дървени елементи, а покривът е облицован с лек и перфориран стоманен лист, пълен с изолация и покрит със слънчеви панели. Стъклената завеса позволява интериорът да се осветява предимно от естествена светлина, за да се сведе до минимум изкуственото осветление. Ресторантът заема приземния етаж, а на горния етаж се намират залите за срещи и вертикалната оранжерия за отглеждане – с площ 80 квадратни метра.

    

Снимки: Лукас ван дер Вее/cepezed

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*