Япония реши: ще произвежда само електрически коли до 2050 г.

Япония обяви ангажимент да направи така, че всички произведени в страната леки автомобили да са изцяло електрически до 2050 г.

Целта бе очертана от комисия, състояща се от икономическите министри, на която присъстваха японски производители на автомобили, включително Toyota, Honda и Nissan. Панелът заяви, че ще има за цел също така да намали емисиите на парникови газове от всички пътнически автомобили с 90% до 2050 г. спрямо стойностите от 2010 г.

Комитетът бе свикан, за да планира бъдещето на страната в автомобилния сектор. “Япония Таймс” заяви, че групата планира да обсъди “дългосрочни и етични източници” на материали и суровини. Това означава добиването на кобалт, който е ключов елемент в процеса на производство на електрически автомобили, да се случва в области, които не са свързани с детски труд или конфликти.

Всъщност в Япония се създава цяла нова промишлена организация, която да позволи на производителите на автомобили да си сътрудничат в доставките на кобалт, а комисията се ангажира и с покупката на чисти материали в рамките на веригата за доставки.

“Япония би искала да допринесе за постигането на нулеви емисии в световен мащаб чрез разпространението на електрически автомобили в световен мащаб,” посочи министърът на икономиката, търговията и промишлеността Япония Хирошиге Секо, цитиран от Energy Live News. “Това е цел, която само Япония, дом на най-високото ниво на автомобилната индустрия, може да си постави”.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*