Стара барака се преобразява в перлата на квартала в Айова

Всекиму се е случвало, докато се разхожда из някой град, да съзре стара къщурка, изоставена и схлупена между редици модерни сгради. Като сирачета подобни къщи седят тихо като призраци в сянката на съвременните постройки. Едно американско семейство се е натъкнало на точно такава къща в Айова – но с малко помощ от Neumann Monson Architects я е преобразило в къща, която е перлата на квартала.

Търсейки спокоен квартал близо до колежа на Университета в Айова, семейството открило малкото бижу, построено през 60-те години, на тиха улица, където са подредени прекрасни скромни домове. Годините обитаване от наематели били оставили своя отпечатък. Местните наричали това място “барката”.

Решени да променят този облик, хората от семейството се захванали с мисията да преобразят къщата. Те искали новият им дом да е и въглеродно неутрален.

Спомощта на Neumann Monson Architects се заели да създадат стая за гости и стая за отдих в някога недовършения сутерен с площ50 кв. м. След това разширили приземния етаж. Всички подобрения направили чрез стандартна конструкция от стълбове и колони, съчетани с рамка от стомана и дървесина и стоманени греди.

Стените и таваните били облицовани с изолиращслой, постигайки максимална енергийна ефективност за дома. Прозорците осигуряват естествената светлина, без да жертват старовремския дух на дома.

Енергоспестяващите функции включват и нови свръхефективни системи за контрол на климата, LED осветление, уреди със сертификат EnergyStar и геотермална система с хоризонтална серпентина с възстановяване на свежия въздух. Фотоволтаичната систена от 8.4kW захранва LED осветлението, механичните системи и енергийно ефективните уреди. Семейството сега продава излишната енергия на местното електроразпределително дружество. Това им се харесва много, но още повече им допада атмосферата на квартала. Наблизо тече подобен ремонт в друга стара къща, така че изглежда успехът им е заразен.

Снимки: Integrated Studio

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*