Чака ни драматичен скок на смъртността заради летните жеги

Броят на хората, умиращи заради т. нар. горещи вълни, вероятно ще се увеличи рязко в някои региони до 2080 г., ако политиците не предприемат стъпки за смекчаване на климатичните промени чрез своите политики за климата и здравето. Това показват нови данни – резултат от най-новите медицински изследвания.

Смъртта, причинена от горещи вълни, може да се увеличи драстично в тропическите и субтропичните райони, установява проучването. Следват ги Австралия, Европа и Съединените щати.

Няколко държави по света понастоящем са засегнати от смъртоносни горещи вълн. Много вероятно е честотата и интензивността на горещите вълни да се увеличат в условията на променящия се климат, предупреди Антонио Гаспарини, експерт от Лондонската школа по хигиена и тропическа медицина, ръководител на изследването. То бе публикувано в списанието PLOS Medicine. “(Но) добрата новина е, че ако намалим емисиите на парникови газове … тогава прогнозираното вредно въздействие ще бъде намалено значително”.

Изследователите заявиха, че се надяват, че тяхното изследване, което използва математическо моделиране, да помогне на вземащите решения при планирането на стратегии за промяна на климата.

Моделът използва различни сценарии, характеризиращи се с разлини нива на емисии на парникови газове, различни стратегии за подготовка и адаптация, както и гъстота на населението за оценка на броя на смъртните случаи, свързани с горещите вълни в 412 общности в 20 страни от 2031 до 2080.

В сравнение с периода от 1971 до 2020 г., при крайния сценарий, Филипините ще претърпят 12 пъти повече смъртни случаи, причинени от горещи вълни, в периода 2031 до 2080 г. Съгласно същия сценарий, Австралия и Съединените щати могат да бъдат изправени пред пет пъти по-голям брой на смъртните случаи заради летните жеги.

Тези прогнози обаче показват значително подобрение, когато се поделират предвид политики за изпълнение на Парижкото споразумение за изменението на климата.

Констатациите „трябва да бъдат тълкувани като потенциално въздействие при хипотетични сценарии, а не като категорични прогнози за бъдещето“, предупреждават учените.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*