Около 90% от най-голямата колония кралски пингвини е изчезнала

Скорошни сателитни изображения и едно ново проучване показват, че само 200 000 от общо двата милиона царски пингвини, обитатели на френския остров Ил о Кохонс през 1982 г., все още са там. Драстичното изчезване на този вид пингвини е озадачаващо за биолозите събитие. Учените все още се опитват да разгадаят как се е случило това. Те разглеждат изменението на климата като вероятният виновник.

Отдалеченият остров се намира по средата на пътямежду най-южната точка на Африка и Антарктика. Той е дом на най-голямата колония кралски царски пингвини в света. Хенри Ваймърширх, еколог в Центъра за биологични изследвания в Шизе, Франция, е свидетел и наблюдател на тази колония в началото на 80-те. Той планира да се завърне на острова в началото на 2019 г. – след като сателитни снимки, заснети в продължение на три десетилетия, разкриват колапса на популацията. “Това е напълно неочаквано и особено важно, тъй като тази колония представлява почти една трета от кралските пингвини в света”, каза Ваймърширх.

В Червения списък на застрашените видове посвета този вид пингвини фигурират като “слабо засегнати”, въпреки скорошното намаляване на броя им. Има няколко възможни отговора на въпроса какво може да се е случило със стотиците хиляди двойки пингвини, според Ваймършкихх и колегите му.

Най-вероятните причини са изменението на климата и последвалите го метеорологични събития “Ел Ниньо”, конкуренцията за храна и холерата по птиците. Учените не изследвали пингвините за индикации, водещи до конкретна причина. Предполага се, че е най-вероятно факторите да се смесват и да се утежняват взаимно.

Конкуренцията, която може да се ожесточава заради изменението на климата, води до липса на храна, а това води до борби, които “се усилват и могат да предизвикат безпрецедентен бърз и драстичен спад в числеността”, според изследователите. Друг възможен фактор за упадъка на пингвините може да бъде инцидент, подобен на събитието “Ел Ниньо”, каквото в края на 70-те години на миналия век унищожи популацията на императорските пингвини в Тере Аделие с 50%. Междувременно птичиата холера е засегнала птици по близките острови и може да е проблемът и за кралските пингвини.

Новината е особено обезсърчителна за бъдещето на този вид. Когато гнездят, теполагатсамо по едно яйце. Пингвините държат яйцето около на краката си, като двамата родители се редуват да го топлят до излюпването. Този процес отнема повече от два месеца. Тъй като пингвините не гнездят целогодишно, а храната става все по-оскъдна и оскъдна, бързото нарастване на популацията изглежда малко вероятно.

Снимки: Лиам Куин

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*