Какво означава екстремното време за бизнеса?

Учените потвърждават все по-често, че горещите вълни, проливните дъждове, наводненията и всики други екстремни климатични събития са резултат от глобалното изменение на климата, а то на свой ред е резултат от човешката дейност. За бизнеса това означава променящи се условия на работа, нужда от намаляване на приноса за парниковите емисии и повишен рискот съдебни дела.

Никой вече не се изненадва, че говорим заекстремни жеги, за свръх-проливни дъждове, за резки промени във времето. Това се случва и ще се случва все по-често заради изменението на климата.

Тези констатации са важни за бизнеса, защото променят условията на функционирането му по няколко начина.

Бизнесите и правителствата, които не успявават да вземат мерки за смекчаване на изменението на климата, са изправени пред нарастващ риск да станат обект на съдебни искове, предупреждават еко-адвокатите от ClientEarth. Тъй като научното разбиране и доказателствата за промените в климата бързо се натрупват, връзката между човешката дейност и екстремните метеорологични явления вече е неоспорима. Това означава, чевсяко предприятие – което по своята същност е вид човешкадейност -има вина за проблемите с климата. До неотдавнатакива събития биха били оправдавани с думите, че това са “божии дела”.

Все по-често застрахователните компании по света са принудени да изплащаат обезщетения за щети, породени от изменението на климата. Това означава, че е на ход изменение и на застрахователните политики. Всички бизнеси ще бъдат повлияни от това. Тези, които имат лошо “досие” като бизнеси с принос за глобалното затопляне, ще бъдат най-силно засегнати от новите застрахователни условия.

Освен всичко това изнесите са имали правна отговорност да защитават хората от рискове, свързани с изменението на климата. Това обхваща всичко – от вероятността дадена сграда да бъде наводнена и хората в нея да пострадат до риска от загуба на човешки живот заради екстрените жеги, например при работещите на открито. “Невъзможността за действие би могла да означава, че те са изправени пред скъпи съдебни дела за загуби и щети, причинени от екстремните климатични събития”, предупреди адвокатът на ClientEarth Софи Марянак.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*