Великобритания търси иноватори за въглеродно улавяне

Правителството на Обединеното кралство предлага финансиране от 15 млн. лири за проекти, които намаляват разходите за улавяне, използване и съхранение на въглерод (CCUS) и ускоряват внедряването на технологията.

Безвъзмездната помощ по линия на тази програма за иновации ще осигури до 5 млн. паунда за проучвания за осъществимост, промишлени изследвания или проекти за експериментално развитие.

Ще бъдат осигурени до 7 млн. паунда за научноизследователска инфраструктура, за да може „Великобритания да проведе водещи за света изследвания и иновации”, се казва в анонс на департамента “Бизнес, енергийна и индустриална стратегия”.

Финансирането ще бъде на разположение за период до две години. Проектите ще трябва да приключат до 31 март 2021 г. Заинтересованите страни трябва да подадат заявление до 11 ноември 2018 г.

Наред с това департаментът стартира и фаза седем от своя Фонд за енергийни предприемачи, който подкрепя разработването и демонстрирането на нови технологии, насърчаващи енергийната ефективност, производството на електроенергия и съхранението на топлина и електричество.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*