И французите спират ядрени реактори заради жегите

Френската енергийна компания EDF заяви в сряда, че прогнозите за високи температури в река Рона вещаят спирането нан работата на четири ядрени реактора от 3 август, тъй като те зависят от водите на реката за своето охлаждане.

EDF заяви, че може да бъде принудена да спре производството на електроенергия на два реактора в Санта Албан с инсталирана мощност от 2300 мегавата (MW), както и реакторите Бъгий 2 и 3.

Преди броени дни стана ясно, че екстремната жега и съответно необичайно топлите морски води са причина за спирането на реактори във Финландия, Германия и Швеция. Франция, подобно на голяма част от Европа, преживява знойно лято в южните си региони и прогнозите показват, че температурите вече достигат 40 градуса по Целзий в района на долината на Рона.

Ядрените централи на EDF по Рона използват водите на реката, за да регулират температурата на реакторите, и изхвърлят топла вода обратно във водния басейн. Когато обаче водите на реката са твърде топли, те не смогват да охлаждат.

Компанията не посочи дали четирите реактора в АЕЦ Трикастин, която се намира по-надолу по реката, също ще бъдат засегнати. Вмомента тяхната работа е прекъсната за планви ремонти.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*