Колумбия обещава да произвежда “свободен” шоколад

Скоро ще можете да се наслаждавате на шоколада без чувство за вина. Колумбия се превърна в първата страна от Латинска Америка и третата държава в света, която се ангажира с производството на какао, без това да води до обезлесяване. Правителството подписа договор с “Инициатива за какаото и горите”, която цели постигане на нулево обезлесяване при произодството на какао. Страната се надява да постигне тази монументална цел за по-малко от две години.

Компанията Casa Luker, която е един от най-големите производители на шоколад в Колумбия, се присъедини към обещанието заедно с Националната какао федерация. Инициативата се води от Световната фондация за какаото. Всички тези организации са поели ангажимент да помогнат на Колумбия да постигне такова производство на шоколад, при което не се наблюдава никакво обезлесяване, до 2020 г. С това Колумбия ще се присъедини към другите държави-членки като Кот д’Ивоар и Гана, поели подобен ангажимент.

През 2017 г. Колумбия преживя драстична загуба на дървесна поркивка. Обезлесяването в страната нарасна с 46% . Унищожени бяха над 4000 кв. км. гори.

Решено да спре тази мрачна тенденция, колумбийското правителство се съгласи да въведе набор от мерки в програма, съдържаща 11 основни ангажимента, които включват предотвратяване на обезлесяването и деградацията на горите; насърчаване на опазването на защитените територии; зачитане на правата на производителите на какао и минимизиране на неблагоприятните социални и икономически въздействия, предоставяне на подкрепа за устойчивите пазари на какаови продукти и др.

Надеждата на какаовите федерации и инициативи е, че през 2020 г. Потребителите ще могат да хапват шоколад с ясното съзнание, че вкусотията в устата им не допринася за обезлесяването на по света, а напротив – подпомага мира и опазването на природата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*