Светът вече има над 1 TW вятърна и слънчева енергия

Глобалният капацитет за добив на вятърна и слънчева енергия надмина “летвата” от 1000 гигавата, тоест един терават, според нови статистики, публикувани в края на миналата седмица от Bloomberg New Energy Finance (BNEF). Цифрите подчертават бързата промяна в глобалната енергийна система.

Към 30 юни 2018 г. светът ни е разполагал с 1,013 GW вятърни и слънчеви фотоволтаични мощности, работещи по целия свят. 54% от тях са инсталаци за вятърна енергия, а 46% – за слънчева енергия.

Скоростта на пускане на нови вятърни и соларни паркове е учудваща: общият инсталиран капацитет за вятърна и слънчева енергия е нараснал 65 пъти от 2000 г. насам, отбелязва BNEF. Спрямо 2010 година капацитетът е нараснал повече от четирикратно.

Анализаторите на BNEF прогнозират, че темпът на развитие на възобновяемите енергийни източници ще се ускори още повече през следващите години. Прогнозата е, че вторият терават ще бъде достигнат около средата на 2023 г.

Спадащите разходи за новите ВЕИ системи ще доведат дотам, че въпросният втори терават ще струва с 46% по-малко от първия, казва BNEF. Това означава спад от 2,3 трилиона долара до около 1,23 трилиона долара капиталови разходи.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*