Лемурите са най-застрашеният вид примати на планетата

Приблизително 94% от всички 111 вида и подвида лемури са застрашени от изчезване в родната си страна Мадагаскар – единственото място, където те съществуват извън плен. От останалите групи лемури само шест не са изправени пред висок риск от изчезване. Това става ясно от Червения списък на застрашените видове на Международния съюз за опазване на природата (IUCN). Данните бяха подчертани от Групата на специалистите по примати – организация за опазване на природата, която анализира текущите заплахи за оцеляването на популациите от лемур и техните местообитания.

Председателят на Групата на специалистите по примати и главен служител по опазването при Глобалната инициатива за опазване – Рус Митермайер – посочи, че „много високият риск от изчезване на уникалните лемури на Мадагаскар” ще се усложни и ще създаде “сериозни заплахи за биоразнообразието на Мадагаскар като цяло”. Загубата на местообитания е най-голямата заплаха, която лемурите вече са изправени в дивата природа. Това е резултат от незаконната сеч и земеделието, строителството, както и минната дейност и производството на дървени въглища.

Лемурите са заплащени и заради любителите на екзотични домашни любимци и ловците. Считани за деликатес, лемурите все по-често са част от менютата в Мадагаскар, според проф. Кристоф Швайцер от Зоологическото дружество в Бристол. В интервю за BBC News Шайцер казва, че лемурите се ловят и от бракониери, и от ловци-търговци – вероятно за храна в местните ресторанти. “И това е нов феномен за Мадагаскар – не сме го виждали в такъв машаб преди 15 години”.

Въпреки че мнозина биха отвърнали глава от неприятната съдба на лемурите, Шввайцер е оптимист. Хората “трябва да крещят за тези проблеми и да изпратят послание”, отбеляза той. “Когато публикувахме плана за действие за сасяване на лемурите и медиите го разпространиха, изведнъж се появиха хора, които ни се обаждаха и искаха д ни помогнат – да дарят пари или други ресурси. Това наистина може да промени нещата”, отбелязва изследователят.

“Планът за действие за лемурите” вече има ефект. Той защитава местообитанията, които са най-гъсто населени с различни видове лемури, като същевременно помага на Мадагаскар да увеличи екотуризма си с надеждата по този начин да се справи с бедността. Чрез подпомагането на местните хора икономически, природозащитниците възпират лова и другите дейности, които са разрушителни за тропическите гори. Това на свой ред предпазва естественото местообитание на лемурите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*