В Германия започна гроздобер – по-рано, заради жегите

Докато много германски фермери се тревожат заради изпепеляващата жега, която съсипва реколтата им, лозарите в страната започнаха гроздобера – по-рано, заради горещото и сухо време. Според местни винари, събирането на реколтата започва около две седмици по-рано от обичайното тази година. Много от тях са щастливи, защото младото вино ще стигне до магазините след броени дни.

Заради екстремно топлото време се очаква гроздето да е добре узряло и вината да са много хубави.

Средните годишни температури изглежда се увеличават, но през 1976 г. също е имало много гореща и суха година, отбелязва Инго Щайц, председател на асоциацията на винопроизводителите в региона Рейнесен. Все пак лозарите трябва да са наясно, че следващата година може да е с много хладно и мокро лято, предупреждава той.

Не така стои въпросът с добива на пшеница, за която се очаква спад на реколтата с около 25% през годината, заявиха от немския фермерски съюз миналата седмица.

Въпреки, че германските винопроизводители са щастливи от знойната година, техните колеги от други региони нямат повод за радост. Необичайните метеорологични явления засегнаха техния добив. Така например екстремните бури и градушки през май опустошиха части от лозаро-винарските райони на Бордо и Коняк в югозападна Франция и унищожиха хиляди хектари лозя.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*