Nissan продава бизнеса си с батерии за електромобили – на Envision

Японският производител на автомобили Nissan се е съгласил да продаде бизнеса си с батерии за електрически автомобили на китайската компания за екологична енергия Envision. Стойността на сделката остана неразкрита. С този ход японската компания се опитва да се фокусира върху разрастването на бизнеса си с електрически автомобили.

Автомобилният производител ще си запази дял от 25% в Корпорацията за енергийно снабдяване на автомобили (AESCO). Тя притежава и управлява заводи за батерии и в Тенеси, САЩ, и Съндърланд, Великобритания.

С този договор Envision ще придобие и съоръженията за разработване на батерии и производствен инженеринг за акумулаторни батерии на Nissan, разположени в Япония.

“Имаме удоволствието да постигнем окончателно споразумение с Envision, водеща световна компания в областта на устойчивата енергия”, каза Ясухиро Ямаучи, главен директор по конкуренцията в Nissan. “Сделката ще позволи на Nissan да се съсредоточи върху разработването и производството на водещи на пазара електрически автомобили – в съответствие с целите, заложени в нашия средносрочен план “Nissan MOVE” до 2022. Убедени сме, че Envision ще бъде силен, дългосрочен собственик на новата компания и че ще продължи да се развива като компания за батерии с повишена конкурентоспособност”.

Повечето други производители на електромобили – с изключение на Tesla – купуват батериите за своите електромобили от трети страни. Очаква се тов решение на Nissan да позволи на фирмата да се съсредоточи върху разработването на следващото поколение електрически автомобили. Стратегията на компанията включва целта да продаде един милион електрически и хибридни автомобили до 2022 г.

Очаква се сделката да приключи през март следващата година.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*