Герой на планинското колоездене кара 23 000 км заради изменението на климата

Майкъл Щрасер, известен велосипедист и първи участник в кампанията “Планински герои” на ООН, кара колелото си вече две седмици безспир. Неговата цел? Той иска да постави нов световен рекорд с колоездене от Аляска до Патагония по най-дългия път на сушата. Експедицията се казва Ice2Ice. Тя предвижда Щрасер да кара колело по маршрут с дължина над 23 000 километра. Това е нещо повече от демонстрация на сила и издръжливост. Щрасер се стреми да покаже как изборът на личен транспорт може да смекчи изменението на климата.

По професия архитект, Щрасер започна своята експедиция на 23 юли. Австрийският колоездач сега прекосява Канада и в реално време известява своите последователи и сътрудници за пътуването си. Неговите бележки са съчетани с карта за проследяване на живо, която включва времето, прекарано в колоездене, както и разстоянието и детайлите за движението. “Вчера, например, този проклет дим се стелеше сутринта през първите два часа”, пише Щрасер, визирайки горски пожар, разгорял се в близост до маршрута. “И тогава, докато бях още ядосан заради разбитите пътища, се появи малка черна мечка отстрани на пътя и ме накара да се усмихна”. Велосипедистът се надява да вдъхнови хората да защитят планинските екосистеми, които осигуряват сладката вода по целия свят и са дом на многообразие от растения и животни.

Увеличаването на замърсяването и последиците от изменението на климата съсипват тези деликатни планински екосистеми. Ледниците, през които Щрасер преминава, са намалели с почти една трета от 60-те години насам, показвайки видимо количеството загуба на лед и снежна покривка. Наред с поддържането на крехкото биологично разнообразие в тези райони, отстъпващите ледници служат като един от най-надеждните източници на прясна питейна вода на Земята.

“Би било постижение за мен, ако мога да мотивирам всеки човек, който ме следва, понякога да взема колелото си, вместо автомобила си”, каза Щрасер. “Ако моят опит е да измина 23 000 километра и 185 000 вертикални метра, всеки може да измине някой и друг километър в ежедневието си. Мисля, че ако всички ние допринесем с по нещо мъничко, от това ще се получи голяма промяна”.

Изображения: Майкъл Щрасер, Ice2Ice

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*