Строят най-големия соларен парк в Белгия

В Белгия скоро ще започне изграждането на най-големия фотоволтаичен парк в страната. Строителството на 100-мегаватовия соларен парк “Кристал” ще започне през октомври. Той ще бъде разположен в близост до град Ломел, във фламандската провинция Лимбург. Разработчикът на проекта, местната инвестиционна агенция Limburgse investeringsmaatschappij (LRM) заяви, че проектът ще бъде с 34% по-евтин от очакваното.

“Слънчевият парк “Кристал” ще изисква 34% по-малко подкрепа от първоначално изчисленото”, каза министърът на енергетиката на Фландрия Барт Томмелийн.

Паркът ще бъде построен от Engie Fabricom, част от френската Engie. Компанията бе избрана чрез покана за представяне на оферти в местния вестник De Tijd и международното списание The Economist. Бяха получени тридесет заявления от повече от десет страни, които след първоначалния скрининг бяха намалени на шест.

“Благодарение на тази конкурентна процедура ние успяхме да разберем, че изграждането и поддръжката на слънчевия парк е значително по-евтино от очакваното”, каза изпълнителният директор на LRM, Стийн Бийнс.

“Кристал” ще има право да продава електроенергия на цена от 78 евро за мегаватчас. Цената бе определена чрез “фактор за обвързване” – подход, въведен от фламандското правителство през 2013 г., с цел за разграничаване на подкрепата за различните технологии за възобновяема енергия и за предотвратяване на прекомерното субсидиране на чистите енергии.

Тарифата ще бъде гарантирана за период от 15 години. Първоначално купувачът на цялата мощност, генерирана от съоръжението, ще бъде местен производител на цинк и олово – Nyrstar. По-късно ще могат да бъдат включени и други купувачи.

Когато бъде завършен, слънчевият парк “Кристал” ще е най-голямата в Белгия слънчева централа и първият голям соларен парк, изграден в страната от 2013 г. насам.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*