Защо Япония обмисля да приеме лятно часово време за Олимпиада 2020?

Смъртоносните горещи вълни през това лято в Япония провокираха правителството на страната и местния Олимпийски комитет да разгледат ползите от приемането на лятно часово време за летните Олимпийски игри през 2020 г. С това експертите се надяват да подобрят безопасността на атлетите. Премиерът Шинзо Абе е наредил на управляващата партия да обмисли какви биха били последствията от двучасовата промяна “напред” в страната – след вълната на недоволство в социалните мрежи, последвала анонса на намерението.

Възприемането на лятно часово време би позволило спортни събития като Олимпийския маратон да бъдат насрочени за по-хладните сутрешни часове. Маса Таяя, говорителка на игрите за 2020 г., настоява за промяна на времето, заявявайки, че това също така “ще помогне за опазването на околната среда и реализирането на нисковъглеродно общество в Япония” наред с други усилия в тази посока като добавянето на повече раститеност и поставянето на топлоизолационни тротоари в града.

Япония не използва системата за лятно и зимно часово време от американската окупация след Втората световна война от 1948 до 1952 г. През 70-те и началото на 2000-те години в страната има опити за връщане на системата – с надежда за пестене на енергия в страната. Най-недоволни от подобна перспектива са работниците в страната. Последните статистики сочат, че работещите в Япония имат средно по 80 часа извънреден труд всеки месец.

Летните олимпийски игри през 2020 г. ще се проведат в Токио от 24 юли до 9 август 2020 г., следвани от параолимпийските игри от 25 август до 6 септември. Тъй като обикновено това са най-горещите месеци в годината – и вероятно ще станат по-горещи, предвид глобалното затопляне – решението за въвеждане на лятно часово време ще е действително знаково събитие.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*