Къща с покрив от водорасли посреща гости в Дания

През 18 век жителите на малкия остров Лаесо в Дания не са разполагали с достатъчно ресурси, за да покрият къщите си с керемиди или дървени плоскости. Като практични хора, те използвали това, което имали в изобилие: морски водорасли.

“Къщата на Андрин” е една такава постройка, покрита отгоре с дебел пласт водорасли.

Тя датира от около 1790 г. и, изненадващо, е достъпна за посещения. Покривът се състои от около 32 тона морски водорасли (или може би по-скоро морска трева, което е вид водно растение, а не водорасло, но тази подробност не е толкова важна сеgа). Дебелият пласт предлага отлична изолация и да издържа около 50 години.

Отвътре “Къщата на Андрин” е доста голяма, с обща площ от 100 кв. м., разположена на един етаж. Оригиналната кухня е запазена, но е монтирана и нова, за да се осигурят съвременни удобства като фурна, чайник и мивка. Освен това на етажа има дневна с печка на дърва, трапезария, офис, баня с душ, тоалетна и мивка – и една спалня.

Къщата носи цялото очарование на старовремския начин на живот, със своите неравномерни стени и, съдейки по снимките, ниски тавани. Има доста естествена светлина вътре, особено за такъв стар дом.

Желаещите да пренощуват в “Къщата на Андрин” могат да се възползват от това, че се отдава под наем в Airbnb. Предлага се и за продажба с цена от 2.648 хил. крони.

       

Снимки:  Adam Schnack

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*