Архитекти си построха офис от трамбована пръст около съществуващите дървета

Парагвайската дизайнерска фирма Equipo de Arquitectura е създала редица иновативни структури, но когато се стигнало до изграждането на собственото им офис-пространство, те решили да се върнат към най-древните принципи. Екипът си построил Caja de Tierra – красива постройка от трамбована земя, изградена около съществуващите дървета.

Когато архитектите пожелали да изградят ново-офис пространство за самите себе си, решили да съсредоточат дизайна върху природата, с цел да укрепят чувството за връзка със земята. Формирайки концепцията на структурата, архитектите преценили, че ще използват само три основни материала: земя, дърво и стъкло.

Изградили сградата с форма на куб съвсем сами. Първо трябвало да пресеят пръстта, да отстранят наличните в нея скали, корени и големи частици. След като почвата била “чиста”, смесили я с цимент и я поставя в модули за “отливки”. После сместа била уплътнена с инструмент за натиск, за да се изгони въздухът от нея. Когато издължените, 30-сантиметрови модули станали готови, архитектите ги подредили един върху друг, образувайки четири красиви стени.

Резултатът? Прекрасна фасада с червени и оранжеви тонове, които се сливат с естествената обстановка.

В контраст с всичките земни стени стои голям стъклен оберлихт, врязан в един от ъглите, за да озарява интериора с естествена светлина – функция, която също намалява енергийната консумация на структурата. В съответствие с екологичния дизайн, всички мебели и врати са изработени от рециклирана дървесина.

Сградата е заобиколена от земя и екипът е направил всичко по силите си да защити съществуващите растения, които растат на мястото. По-конкретно, архитектите проектирали оформлението така, че да оставят място за две съществуващи дървета. Дизайнерите направили така, че офисът им се „увива“ около дърветата.

 

Snimki: Леонардо Мендес и Федерико Кайроли / Equipo de Arquitectura

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*