Половин градус по-малко затопляне може да ни спести екстремните валежи

Само половин градус по Целзий може да означава голяма разлика – когато става дума за глобалното затопляне, според нов документ, публикуван от съвместен изследователски екип, базиран в Китай.

Половин градус по Целзий е толкова значителен, че може да бъде границата, която ни дели от това екстремните валежи да станат нещо постоянно на Земята, според Тиянджун Жу, съавтор на доклада. Документът бе публикуван в „Nature Communications“ в началото на август 2018 г., потвърждавайки значимостта на договореностите на Парижкото споразумение. Жу е старши учен в Държавната ключова лаборатория по числено моделиране на атмосферните науки и геофизична флуидна динамика в Института по атмосферна физика при Китайската академия на науките. Той е и професор в Университета на Китайската академия на науките.

“Тъй като климатът се затопля, както средното състояние, така и променливостта на екстремните валежи се очаква да се увеличат. Това ще предизвиква все по-интензивни и опасни екстремни събития”, казва Жу. „Ограничаването на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий, в сравнение с 2 градуса по Целзий, ще намали излагането на населените места на такива събития – определяни като “веднъж на 10 години” или веднъж на 20 години” – с около 20 до 40 процента”.

Жу и неговият екип комбинирали CMIP5, архив от изчерпателни климатични модели, със социално-икономически прогнози и проучвания на бъдещите климатични промени и съпътстващите ги въздействия. Изследователите се съсредоточили специално върху екстремните валежи в „световния мусонен регион“, който се простира на север и на юг от екватора на Земята и включва почти две трети от населението на света. Този регион е по-силно засегнат от екстремните валежи, отколкото която и да е друга част на Земята.

Учените установили, че чрез намаляване на на глобалното затопляне с 0,5 градуса Целзий може да се избегне значителен брой екстремни валежи – и тяхното въздействие.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*