Шампанското губи своя класически вкус заради изменението на климата

Планирате да извадите бутилка охладено шампанско в чест на най-новото си постижение? Не бързайте. Насладете се на вкуса му, защото може би скоро няма да можете да вкусите същото. Сезонните промени в температурата, които стават все по-високи през последните години, засягат производството на грозде по целия свят и това включва известния регион Шампан във Франция. Гроздето за шампанско зависи от хладния климат и варовитата почва, за да се постигне неговият свеж, плодов вкус, с който са известни шампанските вина. Но изменението на климата прави тези фактори по-малко надеждни, а производителите на шампанско във Франция се притесняват за бъдещето на своето вино.

“Събирането на реколтата започва две седмици по-рано, отколкото започваше преди 20 години”, казва Антоан Малазан, съсобственик на производителя на шампанско A.R. Lenoble. “Преди това ставаше от средата до края на септември. Сега [събирането на] реколтата често започва през август, както ще бъде и тази година. Но узряването през горещите дни и нощи води до по-ниска киселинност на гроздето, което пък означава по-малко свежест у вината”. По-ниската киселинност е проблематична за производителите и в друг аспект, като се има предвид, че киселинността позволява шампанското да “узрее”. А точно този процес създава неговия уникален вкус.

Някои от производителите на шампанско се опитват да се справят с този проблем, като смесват новото вино с резервиот по-стари реколти. Други се опитват да се насочат към . т. нар. биодинамично лозарство, за да се опитат да намалят последиците от изменението на климата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*