Засенчването на слънцето за намаляване на глобалното затопляне може да навреди на реколтата

Пръскането на “завеса” със слънцезащитни химикали високо над Земята, за да се забави глобалното затопляне, може да навреди на добивите на харанителни култури – нежелан страничен ефект от намаляването на топлината, съобщиха учени от САЩ.

През последните години набра скорост идеята за създаването на с;ънцезащитен филм над Земята с цел намаляване на глобалното затопляне. Това предполага химикали, създадени от човека, да бъдат впръскани в горните слоеве на атмосферата – най-вероятно серен диоксид. Това е т. нар. геоинженеринг. За него се твърди, че може да ограничи покачването на температурите и последиците от него като например засушаванията и горските пожари, които опустошиха Калифорния и Гърция това лято.

Американски научен екип обаче подчертава, че засенчването от големите вулканични изригвания, като например това на Пинатубо във Филипините през 1991 г. и Ел Чихон в Мексико през 1982 г., са намалили добивите на пшеница, соя и ориз след изригването на пепел, блокираща слънчевата светлина. Изригването на Пинатубо, например, е намалило слънчевата светлина с 2,5%, охладило планетата с около 0,5 градуса по Целзий (0,9 градуса по Фаренхайт) и е нарушило моделите на валежите, пишат учените в списание “Nature”.

Според проучването, всяка бъдеща форма на “геоинженерство”, моделирана според вулканичните изригвания, ще има слаби ползи за културите, които имат нужда от светлина, за да растат. По-малкото слънчево греене ще намали добивите, въпреки че растенията ще се живеят по-добре в условия с по-слаби температури. “Ако мислим за геоинженерството като за експериментална операция, то нашите открития показват, че страничните ефекти от “лечението” са също толкова лоши, колкото и самата “болест”, която лекуваме”, заяви автор Джонатан Проктър от Калифорнийския университет в Бъркли по време на на телефонна пресконференция.

Съавторът му Соломон Хсианг, също от Калифорнийския университет, заяви, че констатациите са изненада, след като някои предишни изследвания показаха, че растенията могат да живеят по-добре при по-слабо слънце. Все пак новото проучване “не означава непременно, че трябва просто да изключим тези (геоинженерни) технологии”, каза той.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*