Горите са от решаващо значение за ограничаване на изменението на климата до 1,5 градуса

Опитът да се справим с изменението на климата чрез заместване на горите с електроцентрали на биомаса с въглеродно улавяне и съхранение може да постигне обратен ефект и да доведе до увеличаване на количеството на CO2 в атмосферата, твърдят учени.

Електроцентралите на биомаса с улавяне и съхранение на въглероден диоксид (накратко BECCS) са проектирани да произвеждат енергия от биомаса и да съхраняват получения въглероден диоксид (CO2) в подземни скални слоеве. Сега едно ново изследване, ръководено от университета в Ексетър, показва, че превръщането на големи площи земя в терени за отглеждане на необходимите култури за производство на нужната биомаса за BECCS освобождава толкова много въглероден диоксид, че е по-добре местата на тези електроцентрали да си останат гористи масиви.

“По-голямата част от настоящите сценарии … за това как можем да ограничим глобалното затопляне до по-малко от 2°C, включват BECCS”, обяснява водещата авторка д-р Анна Харпър от университета в Ексетър. “Но при тези сценарии земята, необходима за отглеждане на биомасата, би била два пъти по-голяма от площта на Индия”. Това всъщност е мотивирало изследователския екип да разгледа по-широките последици от подобна радикална промяна в глобалното използване на земята.

Изследователите използвали модерен компютърен модел на глобалната растителност и почвата и са представили сценарии за промяна на земеползването в съответствие със стабилизирането на климата при по-малко от 1.5°C и при 2°C глобално затопляне. Резултатите алармират, че използването на BECCS в толкова голям мащаб би могло да доведе до нетно увеличаване на въглерода в атмосферата – особено там, където културите за биомаса ще заместят съществуващите гори. “На някои места BECCS ще бъдат ефективни, но ние установихме, че на много места защитата или възстановяването на горите е много по-разумно решение”, казва другият съавтор на проучването – д-р Том Пауъл от университета в Ексетър.

Колко добре работи една централа тип BECCS зависи от фактори като избора на биомаса, съдбата на първоначалната надземна биомаса и компенсирането на емисиите от изкопаеми горива в енергийната система.

“Докладът илюстрира, че манипулирането на земята може да помогне за компенсиране на емисиите на въглероден диоксид, но само ако се прилага на някои доста специфични места”, коментира професор Крис Хънтингфорд от Центъра за екология и хидрология в Обединеното кралство.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*