Как WWF създаде фалшив магазин за слонова кост в Сингапур

Световният фонд за дивата природа (WWF) разкри във вторник, че стои зад “Ivory Lane” – фалшив магазин за изделия от слонова кост. Организацията разкри, че го е създала с цел да привлече вниманието към законите на Сингапур за слоновата кост. Макар че в Сингапур търговията със слонова кост е забранена от 1990 г., WWF казва, че законът не е достатъчно ограничителен и че неговите вратички спомагат за улесняване на световната търговия с незаконно добита слонова кост. Създавайки “Ivory Lane”, WWF потърсила начин да повиши осведомеността по този въпрос.

Експертите на WWF създали фалшивия онлайн магазин и съответни профили в социалните медии, за да представят продажбите на “старовремски” бижута от слонова кост “от преди 1990 г. Според действащия закон на Сингапур, слонова кост, влязла в страната преди 1990 г., е допустима за покупко-продажба. Магазинът бързо набрал скорост. Последвала бурна обществена реакция – над 65 000 души протестирали срещу случващото се. Протестите им в крайна сметка предизвикаха “разгорещен дебат относно търговията с диви животни, националното законодателство и прилагането му в Сингапур”, съобщи WWF.

Не е необичайно наскоро добитата слонова кост да навлезе на пазара под прикритието на “старовремски” изделия. Проучванията на WWF сочат, че над 40 физически магазина в Сингапур продават подобни продукти от слонова кост. Такива бижута се продават и в популярните платформи за електронна търговия.

Сингапур иска да забрани продажбата на слонова кост на вътрешния пазар, според изявление на местните ведомства. Подробностите за плана обаче все още не са разработени. Макар че в страната имаше случаи на мащабни конфискации на незаконна слонова кост, някои природозащитнически групи твърдят, че това е крайно недостатъчно да се спре търговията със слонова кост. Едно обаче е сигурно – след скандала с “Ivory Lane” хората говорят за това.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*