Енергоспестяващ небостъргач изникна в Шенжен

Нов, енергоспестяващ и в същото време красив небостъргач блесна в Шенжен: дом на местната Shenzhen Energy Company. Офисът се състои от 2 кули – една с височина 220 метра на север, а другата с височина 120 метра на юг – като и двете са свързани с 34-метров подиум. Небостъргачът е обвит в вълнообразна фасада, която оптимизира слънчевата ориентация, като същевременно намалява консумацията на енергия. Архитектите от Bjarke Ingels Group се надяват това да е новата знакова сграда на Шенжен.

Създаден в сътрудничество с ARUP и Transsolar, този проект бе избран за победител в международен конкурс за проектиране през 2009 година. Сградата е с обща площ 96 000 квадратни метра. Централата на Shenzhen Energy Company със ссоята двойкак ули съдържа не само офиси, но и лобита, конферентен център, кафене и изложбено пространство. Пространствата за посетителите и за работниците са разделени; комесиалните пространства са достъпни чрез плъзгащи се стъклени стени в северния и южния край на сградите, докато офис-служителите влизат откъм площада пред лобито.

Фасадата на сградата е специално разработена така, че да намали натрупването на слънчева светлина и отблясъците. Ориентацията на самата конструкция е съобразена с така наречените пасивни слънчеви стратегии. Това веключва голем отвори на север за изобилие от естествена светлина и минимално излагане на слънчевото греене на южните части на сградата. Зелени покриви красят сградата.

Сградата “се явява като фина мутация на класическия небостъргач и използва интерфейса на сградата с външните елементи: слънце, дневна светлина, влага и вятър, за да създаде максимален комфорт и качество вътре”, казват архитектите.

Графика: BIG

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*